Universitetsområdet på Ullandhaug står overfor en spennende transformasjon med oppføringen av ny energisentral. Vi er godt i gang med prefabrikkering av denne, som skal forsyne varme og kjøling til både eksisterende og kommende bygg.For oss er dette et totalteknisk prosjekt som Teqva Total (bestående av Sig. Halvorsen, Rønning Elektro og Energi og Miljø), som vi utfører i samarbeid med Backe.

Produksjon

– Vi har vært nøye med å fokusere på bærekraft og kvalitet gjennom hele planleggingsprosessen for å imøtekomme kravspesifikasjoner fra oppdragsgiveren Statsbygg, sier Lars Kjetil Oftedal, prosjektleder i Sig. Halvorsen.

– Prefabrikasjon gir betydelig tidsbesparelse i byggeprosessen, som igjen reduserer byggekostnadene mer vi.

 
   

August Barton Torsæter, prosjektleder i byggherreavdelingen hos Statsbygg sammen med Sverre Olav Olsen i Novaform

Bilde: August Barton Torsæter, prosjektleder i byggherreavdelingen hos Statsbygg (t.v) sammen med Sverre Olav Olsen i Novaform (t.h).

Andreas Klovholt, prosjektleder i byggherreavdelingen hos Statsbygg.

Bilde: Andreas Klovholt, prosjektleder i byggherreavdelingen hos Statsbygg.

Energisentralen vil ha en grunnflate på ca. 550m2 og gå over to etasjer. Den vil forsyne hele 137 000 m² bygningsmasse med både varme og kjøling. Dette oppnås gjennom to varmepumper med en samlet kapasitet på ca. 3000 kW i kjøling og opp til ca. 2000 kW i oppvarming, som er mulig å hente ut i fra energikilden i varmedrift. Brønnparken, bestående av 119 brønner hver på 300 meter, fungerer som et energibatteri der det hentes opp energi i vinterhalvåret for oppvarming, samtidig som vi da lagrer et kjølereservoar som benyttes til kjøling av bygningsmassen i sommerhalvåret. Mens kjølingen pågår leverer vi samtidig varmeenergi tilbake til brønnparken, som vi igjen henter opp igjen i påfølgende høst og vinter. 

Lars Kjetil Oftedal, prosjektleder i Sig. Halvorsen

Lars Kjetil Oftedal, prosjektleder i Sig. Halvorsen

– Prosjektet tar sikte på å redusere utslippene fra 1139 til 233 tonn CO2 per år, en imponerende reduksjon på ca. 80%, forklarer Dag Halvorsen, prosjekteringsleder i Sig. Halvorsen for dette prosjektet.

Den beregnede årlige energiforbruket til varme- og kjøling etter fullføring av prosjektet er omtrent 8 millioner kWt, der bergvarme og uteluft bidrar til en besparelse på 5 millioner kWt med gratis energi. Dette reduserer behovet for kjøpt energi betydelig – ned til 3 millioner kWt årlig.

– Prosjektet er også et viktig skritt mot å oppnå våre bærekraftsmål. Vi tar sikte på å være et forbilde for fremtidige oppdrag, uttaler Dag Halvorsen.

Institutt for energi og petroleumsteknologi (IEP) vil spille en viktig rolle i prosjektet, både som brukere av energisentralen for forskning og som samarbeidspartnere i installasjonen av tilleggsutstyr for dette formålet. Dette åpner døren for ny innsikt i hvordan vi kan utnytte geoenergi fra slike brønnparker på en mest mulig optimal måte.

– Vi ser frem til samarbeidet med IEP for å utvide vår kunnskap på området, sier Tor Egil Sjursen, prosjektleder i Teqva.

Lars Kjetil Oftedal og Tor Egil Sjursen

Bilde: Lars Kjetil Oftedal, prosjektleder i Sig. Halvorsen (t.v) sammen med Tor Egil Sjursen, prosjektleder i Teqva (t.h).

Prosjektet skal ferdigstilles høsten 2024. Ved å redusere elforbruket og avlaste overføringsnettet, vil prosjektet ikke bare støtte universitetsområdet på Ullandhaug, men også bidra til et mer bærekraftig samfunn.

Produksjonshallen

 Bilde er tatt da Statsbygg besøkte Teqva Total og Sig. Halvorsen. 

- Jeg synes kvaliteten på arbeidet ser veldig bra ut, sier Andreas Klovholt, prosjektleder i Statsbygg.